Als Pierre Martens met 8 jaar zijn eerste fagot in handen hield, wist hij al gelijk dat het zijn lievelings instrument zou gaan worden. Die liefde met zijn fagot liet hij de komende jaren niet meer los. Het begin van een wonderbaarlijke tijd nam zijn loop. De 33 Belgische fagottist studeerde aan het Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles (Pierre Kerremans) en de Escola Superior da Musica do Porto (Hugues Kesteman) en de Hochschule für Musik in Karlsruhe (Prof. Günther Pfitzenmaier), waar hij met vlag en wimpel slaagden.

Als solist won hij talrijke nationale en internationale muziek prijzen: Tenuto (België), International Competition of Musical Personalities Alexandre Tansman, Pacem in Terris (Bayreuth). Hij speelde ook solo met verscheidende Europese Orkesten (o.a. Bamberger Symphoniker, Orchestre du Festival de Bruxelles, Vlaams Radio Orkest, Grand Orchestre des Guides u.v.m). Meerdere komponisten wilden met hem samen werken om nieuwe stukken op te nemen, zo konden verschijnende cd's gemaakt worden. En enkele opnamens op tv, en radio.

Pierre begon zijn orkest muziek carriëre in 1997 als solofagottist in het Belgische Vlaamse radio orkest, en nam de sprong in 2000 als solofagottist in de Bamberger Symphoniker. Van Tokio tot New York, van Moskou tot Sao Paulo reisde en speelde hij met zijn orkest. En bij beroemde festivals zoals Salzburg, Luzern, Edinburgh,...

Pierre Martens begeleid ook jonge mensen in het leren spelen van een klassiek instrument. Zijn leraarervaring deed hij op aan de hogeschool in Gent (België) en aan de Nürnberg Hogeschool van Muziek, voor hij begon op de Hogeschool van Lübeck krijg hij de onderscheiding als Professor uitgereikt. Hij lijd ook het Blazen Festival Junger Künstler in Bayreuth. Regelmatig geeft hij ook cursussen in o.a. Portugal, België, Duitsland en Brasilië.